ספר חדש: חביב מאת רוברט אלבז

 

ספר חדש:

חביב מאת רוברט אלבז

                                                

 


"חביב" מאת פרופ' רוברט אלבז, בהוצאת הספרים אוריון, הוא רומן מרתק ומרגש המפליא לתאר פיסת היסטוריה ותרבות של יהודי מרוקו בתקופה שלפני ובזמן הכיבוש הצרפתי, דרך דמותו האוניברסלית של חביב, צורף תכשיטים שנאלץ לעזוב את כפרו ולנדוד למחוזות אחרים שבהם נטמע וחי כאילו הוא בן המקום מאז ומתמיד, ומה גם שקומתו האמירה וחזותו המרשימה סללו את דרכו לחיי עושר ולעינוגים, אך נראה שלא בזה טמונה הזהות האמיתית שלו.

סיפורו של חביב מתחיל בשלהי המאה ה-19 במרוקו, בכפר תלוות שלמרגלות הרי האטלס, שם תושביו היהודים והמוסלמים דרים בשכנות טובה וביניהם אחווה ושיתוף פעולה בתחומים נרחבים בחיי היומיום. כך מתוודעים לחביב, גיבור הרומן, שאימו היהודייה נפטרה בלידתו, ומי שגידלה אותו כמו אימא הייתה המיילדת המוסלמית-בֶּרְבֶּרִית, וכך חביב גדל וצמח, למד מאביו את מלאכת הצורפות ונהיה לשם דבר, והרי חביב הוא איש העולם הגדול, שצולח במסעו את מדבר הסהרה עד לצפת שבארץ ישראל.

רוברט אלבז הוא פרופסור אמריטוס לספרות השוואתית בחוג לספרות עברית והשוואתית שבאוניברסיטת חיפה. הוא פרסם וערך כחמישה עשר ספרים באנגלית וצרפתית, הן בצפון אמריקה והן באירופה. זהו ספרו הרביעי בהוצאת אוריון. קדמו לו: המלאכה השומרת; רחשי סביבה; תלמה קרייס.

 

רוברט אלבז: "בהגדרת קיומו של חביב נמצא המסע האינסופי, מסע המקביל לתנועה המתמדת שביקום. קיום ויקום הולכים יד ביד. ולכן התנועה, הפיזית והנפשית, התנועה שאין לה סוף היא חווייתו המכוננת. זהו מסע במרחבים המדבריים של צפון אפריקה, החובקים בתקופה זו, את מדינות המגרב שבצפון אפריקה ועד למדינות ערב שבמזרח התיכון. זהו מעל לכול מסע בין זהויות ותרבויות שונות: הוא גם יהודי וגם ברברי-מוסלמי. לפי תקופות חייו השונות, הוא יאמץ לו, לפי הצורך, או את זהותו הברברית-מוסלמית או את זהותו היהודית, על מנת לשרוד גם גופנית וגם רוחנית. למרות שנולד בשנות השמונים של המאה התשע עשרה, הוא גיבור מודרני, אם לא פוסט-מודרני, בגלל השקפת עולמו האקזיסטנציאליסטית, למרות שהוא עטוי גלביה ותרבוש ושהוא מתהלך, בין היתר, באותו עולם של האימפריה העותומנית".

 

"חביבמאת רוברט אלבז.  הוצאת הספרים אוריון, 300 עמודים. שנת 2024

תגובות